top of page

Boğaziçi Üniversitesi'nde Nureddin Yıldız protestosu: Altı öğrenci tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nün (BİSAK) din adamı Nureddin Yıldız'ı etkinlik için kampüse davet etmesine yönelik protestoların ardından gözaltına alınan 97 kişiden 15'i adliyeye sevk edildi. Çağdaş Hukukçular Derneği, "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla mahkemeye çıkarılan öğrencilerden 6'sı tutuklandığını duyurdu.

Tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 15 öğrenciden 8'inin sorgusunu 3. Sulh Ceza Hakimliği yaptı. Mahkeme, 4 öğrencinin tutuklanmasına, 4'ünün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmetti.

Kalan 7 öğrencinin sorgusunu yapan 4. Sulh Ceza Hakimliği ise 2 öğrencinin tutuklanmasına, 5 öğrencinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Öte yandan, protestoları takip ederken gözaltına alınan T24 muhabiri Can Öztürk de tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Öztürk'ü adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.



Basın Konseyi, DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Öztürk'ün gözaltına alınmasına yaptıkları ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamada, "Halkın haber alma hakkı için çalışan gazetecilere yönelik bu baskı dalgasına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Yıldız'ın protesto edilme nedeni daha önce kadınlar ve çocuklar hakkında söylediği sözlerdi.

Yıldız 2015'te yaptığı bir konuşmada "Buluğ çağından önce de bir çocuk evlenebilir. Çocuklar arası nikah da yapılabilir. Büyük küçük nikahı da yapılabilir. Mesela 7 yaşında bir kız çocuğu 25 yaşında bir erkekle nikahlanabilir" demişti.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) bunun "çocukların cinsel istismarı suçunun gerçekleşmesini teşvik" olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Üniversite yönetiminden yapılan açıklamada, Boğaziçi'nin "düşünce ve ifade özgürlüğünü esas alan" bir kurum olduğu savunuldu.

Boğaziçi yönetimi eylem yapan öğrenciler hakkında "disiplin işlemleri" başlatılacağını duyurdu.

İstanbul Valiliği 13 Mayıs akşamı yaptığı açıklamada olaylarda 13 emniyet mensubunun hafif yaralandığını, 39'u kadın 58'i erkek toplam 97 göstericinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Gazeteci Murat Ağırel, konferansı protesto eden öğrencilerin ters kelepçeyle, T24 muhabiri Can Öztürk'ün de darp edilerek gözaltına alındığını yazdı.

Ağırel'e yanıt veren İstanbul Valisi Davut Gül "Tam olarak öyle olmadı" dedi ve ekledi:

"Boğaziçi Üniversitesi'nde bugün, Nurettin Yıldız'ın konferansını engellemeye çalışan bir grup protestocu, çevik kuvvetin güvenlik düzenini aşmaya çalıştı.

"Protestocuların fiziki müdahalesi sonucu 13 polisimiz, yaklaşık 5 metre derinliğindeki inşaat çukuruna düşerek yaralandı."

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, partinin hukuk komisyonuyla birlikte gözaltına alınan öğrenciler için Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gittiklerini söyledi.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Çelik "Gençlerimize düşüncenin, bilimin ve özgürlüğün yerine; şiddeti, baskıyı ve zorbalığı reva görenler kaybedecek. Gençlik size biat etmez" dedi.

Neden protesto edildi?

Nureddin Yıldız, daha önce katıldığı programlarda sarf ettiği sözler nedeniyle protesto edildi.

TBB'nin suç duyurusunda bulunduğu sözlerinin yanı sıra "Kadınların, Allah erkeklere dövün rahatlayın diye müsaade etmesinden dolayı sabaha kadar şükretmeleri gerekiyor, kumadan rahatsız oluyorlarsa" ifadesi de tepki çekmiş ve pek çok hukukçu suç duyurusunda bulunmuştu.

X hesabından bir paylaşım yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) ise Nureddin Yıldız'ı "çocuk istismarını meşrulaştırdığı, kadına şiddeti normal gördüğü" için protesto ettiklerini ve BİSAK'ın etkinliğinin izinsiz yapıldığını yazdı.

Protestoda "Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok" sloganları atıldı. Bu slogan, BİSAK'ın kapısına da yazıldı.

Polisin "öğrencilere saldırdığını" aktaran ÖTK, üniversitenin "rahatça kadın düşmanlığı yapılabilecek bir yer olmadığını" belirtti ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Protestoya rağmen düzenlenen etkinlik sırasında bir kişi Nureddin Yıldız'a yumurta fırlattı. Etrafı çok sayıda kişi tarafından sarılan protestocu, arbede içinde salondan çıkarıldı.


Kaynak: BBC

bottom of page